De o­lie­vlek­wer­king van on­der­zoek

Onderzoeks- en Innovatieteams verbeteren eigen onderwijspraktijk door samenwerking

In 2017 zijn het kenniscentrum en de lerarenopleiding van de hogeschool gestart met Onderzoeks- en Innovatieteams (OIT’s). In deze teams werken drie docenten onder begeleiding van een lector een jaar lang aan praktijkgericht onderzoek naar en ten dienste van de eigen praktijk.


“‘Onderzoekend vermogen’ is een belangrijke vaardigheid voor studenten als leraren in spé, maar het wordt binnen de hogeschool ook als onlosmakelijk kenmerk gezien van de professionaliteit van de eigen docenten. In het kader van ‘Practice what you preach’ zijn we samen met Kenniscentrum Talentontwikkeling aan de slag gegaan met deze nieuwe vorm van professionalisering, vertelt Marcel du Chatinier, opleidingsmanager van het Cluster Talen van de lerarenopleidingen.

Geïntensiveerde samenwerking

“Het onderzoekend vermogen van de docenten die meededen in deze teams is toegenomen. Zij ervaren dat ze door het werken in de OIT’s beter in staat zijn onderzoeken van studenten te begeleiden. De betreffende docenten kunnen zich door zelf betrokken te zijn bij onderzoek beter in de student verplaatsen maar tegelijktijd kunnen ze ook kritischer naar studentonderzoek kijken”, stelt Du Chatinier.

“Niet alleen de docenten die in de OIT’s zijn gestart zijn in aanraking gekomen met het doen van onderzoek, ook directe collega’s zijn betrokken, omdat ze bijvoorbeeld als respondent zijn gevraagd. Daardoor werden ze nieuwsgierig naar het onderwerp, naar de voortgang en de resultaten, zodat onderzoek nog meer bekendheid kreeg. De OIT’s delen hun ervaringen met andere onderzoeksbegeleiders, bijvoorbeeld via workshops.

En we passen ook ons onderwijs aan. Zo hebben bijvoorbeeld de opbrengsten van een literatuurverkenning direct bijgedragen aan de vormgeving van een nieuwe taalbeheersingslijn in het curriculum.”

Dit artikel direct delen: