Verbindingen tussen onderzoek en onderwijs

Alle vierdejaarsstudenten van de opleiding Social Work van Hogeschool Rotterdam studeren af met de bachelorproef. Het is een afstudeeropdracht waarin aankomend sociaal werkers een beroepsproduct voor de praktijk ontwikkelen. Ruim 40 studenten van deze opleiding studeren dit jaar af op vraagstukken die vanuit Kenniscentrum Talentontwikkeling zijn aangereikt. Het gaat om zeven verschillende vraagstukken waaraan ze meewerken.

Leonie le Sage, afstudeercoördinator bij de opleiding Social Work: “Tijdens de bachelorproef laten studenten zien dat ze een praktisch bruikbaar en waar mogelijk innovatief beroepsproduct kunnen opleveren dat een bijdrage levert aan een sociaal praktijkvraagstuk. Daarbij kan, afhankelijk van het vraagstuk, het accent liggen op een meer kennisgerichte of een meer ontwerpgerichte opdracht.”

Het kenniscentrum heeft voor Social Work een aantal praktijkvraagstukken ingebracht, maar was ook betrokken bij deze onderwijsontwikkeling. "Zo hebben we gezamenlijk nagedacht over de competenties die studenten moeten beheersen voor de proef en het aftoetsen daarvan. Voor ons als opleiding was het van belang dat deze nieuwe manier van afstuderen zou aansluiten bij het nieuwe curriculum."

Verbinden op thema

"De meerwaarde van het samenwerken met het kenniscentrum is het feit dat onderzoekers en lectoren zicht hebben op de actualiteit en de kennisvraagstukken. Zij weten deze kennis en vaardigheden aan te dragen en zo onze docenten te professionaliseren. Het kenniscentrum legt de verbinding tussen het vraagstuk en de actualiteit. Studenten, docenten, onderzoekers en praktijkpartners vinden elkaar op thema en dat levert mooie, lerende netwerken op. Studenten zijn enthousiast over vraagstukken, praktijkpartners hebben na afronding een product voor handen dat echt kan worden ingezet en het kenniscentrum zorgt voor inbedding van de lokale kennisagenda. Win-win!”

Een voorbeeld: Bachelorproef psychische kwetsbaarheid

In augustus 2017 zijn 10 studenten Social Work begonnen aan een afstudeeronderzoek rond het thema psychische kwetsbaarheid, passend bij het onderzoeksproject Koplopers. In opdracht van de Lerarenopleidingen Geschiedenis en Economie van Hogeschool Rotterdam onderzoeken de studenten hoe docenten om kunnen gaan met studenten die psychisch kwetsbaar zijn. Wat zijn belemmerende en bevorderende factoren in de participatie van studenten met psychische kwetsbaarheid? Kunnen docenten studenten in deze situatie ondersteunen opdat ze niet uitvallen?

Dit artikel direct delen: