Thema 4 : Kwaliteit


Kwaliteit

We zijn samen verantwoordelijk voor het behalen van de streefdoelen die we voor de Opleidingsschool hebben gesteld. Dat betekent dat we structureel monitoren en evalueren of de doelen behaald zijn en naar aanleiding daarvan, door ontwikkelen. We dragen er zorg voor dat we ambities blijven formuleren op actuele thema’s die van belang zijn voor de Opleidingsschool.

Realiseren van doelen

We hebben onszelf streefdoelen gesteld voor samen opleiden. Die doelen gebruiken we onder andere om het opleidingsprogramma in te richten, de organisatie en samenwerking te stroomlijnen, professionalisering te ontwerpen en te bouwen aan een kwaliteitscultuur.


Jaarlijks wordt in het Jaarplan van de Opleidingsschool uiteengezet hoe we met alle partners in de komende periode aan de doelen gaan werken (met welke activiteiten, in welk overleg, met welke professionalisering).


De Stuurgroep en de Programmaleiding bepalen samen met de Opleidersgroep welke betrokkenen op welke wijze worden ingezet. Scholen maken een Activiteitenplan waarin zij weergeven op welke manier zij op schoolniveau doelen willen bereiken met betrekking tot samen opleiden.

Monitoren en evalueren

We maken gebruik van de PDCA-cyclus. We plannen in het Jaarplan en de activiteitenplannen hoe we de gestelde doelen willen bereiken en wie daartoe actie moeten ondernemen. Vervolgens voeren we de bijbehorende activiteiten uit. De Stuurgroep, Programmaleiding en de Opleidersgroep zorgen er op het niveau van de Opleidingsschool voor dat alle betrokkenen de activiteiten volgens plan uitvoeren. Op schoolniveau zijn schoolleider, schoolopleider en instituutsopleider daar verantwoordelijk voor. Om onze doelen te evalueren gebruiken we een aantal instrumenten die we in en voor de Opleidingsschool hebben ontwikkeld. Met die instrumenten evalueren we of de doelen behaald zijn.

Op schoolniveau

Dit zijn: evaluatiegesprekken met schoolleider, schoolopleider en instituutsopleider op basis van het activiteitenplan en een panelgesprek met studenten, werkplekbegeleiders, school- en instituutsopleider en schoolleider. Het gaat hier om zelfevaluatie, het evalueren van de eigen activiteiten op schoolniveau.

Op bovenschools niveau

Dit zijn: evaluaties van scholingen, focusgroepbijeenkomst met school- en instituutsopleiders, voortgangsgesprekken met scholen op bestuursniveau en evaluatie in de Opleidersgroep.

Op niveau van de Opleidingsschool

Dit zijn de Heidedag voor schoolleiders, Stuurgroep en Programmaleiding, evaluatie met Stuurgroep en Programmaleiding op basis van het Jaarplan en de werkveldenquête.

"Onze kwaliteitskalender zorgt ervoor dat kwaliteitsontwikkeling en -cultuur het gehele schooljaar gespreksonderwerp is! Door het voeren van gesprekken, afname van evaluatie-instrumenten, voortdurende professionalisering én de organisatie van symposia en studiedagen blijven we scherp, zodat we voortdurend weten waar we staan in onze ontwikkeling."

Programmaleider

Verbeterpunten en ambities

Met de uitkomsten van de evaluaties stellen we onze doelen indien nodig bij en maken we plannen voor aanpassingen of doorontwikkelingen. Dat doen we op alle niveaus: op schoolniveau (in het activiteitenplan voor het volgend jaar), op bovenschools en op Opleidingsschoolniveau (in het Jaarplan). Aan de nieuwe doelen en aanpassingen wordt in het volgende schooljaar gewerkt. Kleine aanpassingen kunnen meteen uitgevoerd worden.

Ook actuele ontwikkelingen kunnen een plaats krijgen in het Jaarplan en het activiteitenplan. Deze ontwikkelingen komen naar voren tijdens evaluaties en gesprekken op alle niveaus en komen op Heidedagen, studiedagen en symposia naar voren.

Praktijkvoorbeeld

Lerarentekort

Aan het begin van schooljaar 2018-2019 werd het actuele lerarentekort bij alle partners duidelijk. Tijdens de studiedag van de Opleidingsschool voor alle betrokkenen van begin november, werden gezamenlijk oplossingen gezocht. Deze oplossingen zijn op de Heidedag voor schoolleiders, bestuurders en Programmaleiding van eind november verder uitgewerkt. Op deze wijze worden actuele onderwijsontwikkelingen meegenomen in (het beleid van) de Opleidingsschool.

Praktijkvoorbeeld

Evaluatieprotocol

Bij de start van OS Boss po spraken we af dat werkplekbegeleider, schoolopleider en instituutsopleider samen zouden gaan beoordelen. De opleidingsteams maakten daar zelf afspraken over. Bij evaluatie aan het einde van het schooljaar met de groep school- en instituutsopleiders bleek, dat de beoordeling op de diverse scholen niet altijd hetzelfde vormgegeven werd. Tijdens de evaluatie werden good practices besproken alsmede voor- en nadelen van de gebruikte manieren. Op die manier is met de groep een protocol opgesteld. Dit is besproken met de diverse geledingen binnen de Opleidingsschool en na goedkeuring opgenomen in de Jaaragenda en het Informatiebulletin voor studenten. Aan het einde van het schooljaar wordt het protocol geëvalueerd.

Deel het magazine: