Thema 3 : Professionaliseren


Professionaliseren

We nemen als partners samen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van samen opleiden, begeleiden en beoordelen en borgen dit in HR-beleid. Alle betrokkenen bij de opleiding van de student werken in een doorgaande lijn blijvend aan hun professionaliteit. Zij ontwikkelen zich daarnaast ook op actuele thema’s voor het beroep van leraar binnen de grootstedelijke context.

Doorgaande lijn in professionaliseren

We hebben een doorgaande leer- en professionaliseringslijn ontwikkeld, waarbij professionals zich steeds verder kunnen ontwikkelen op het gebied van samen opleiden, begeleiden en beoordelen als werkplekbegeleider, schoolopleider, instituutsopleider en onderzoeksbegeleider. Daarnaast is het mogelijk om je te bekwamen als trainer, intervisor of om ervaringen uit te wisselen als coach van startende leerkrachten. Ontwikkelpaden binnen dit groeimodel zijn flexibel te ontwerpen, passend bij het persoonlijk ontwikkelplan van de leerkracht of docent en in overleg met het management tijdens de gesprekscyclus vorm te geven.

Leren en professionaliseren op drie niveaus

Er wordt op drie niveaus inhoud en vorm gegeven aan professionalisering:

  1. op schoolniveau
  2. op bovenschools niveau
  3. op managementniveau


De professionalisering bestaat uit scholingsactiviteiten (ontwikkeld voor en in de Opleidingsschool) en de professionele dialoog. Tijdens scholingsactiviteiten ontwikkelen deelnemers kennis en vaardigheden met betrekking tot samen opleiden in de Opleidingsschool. Onder de professionele dialoog verstaan we gesprekken tussen betrokkenen bij samen opleiden die gericht zijn op de inhoudelijke verbetering en afstemming van het samen opleiden, begeleiden en beoordelen, al dan niet vormgegeven aan de hand van een gesprekskader. Deze gesprekken vinden plaats op de werkvloer, tijdens overleggen in groepen, maar ook tijdens studiedagen of symposia.

HR-beleid en professionaliserings-
activiteiten

Om te borgen dat er voldoende opgeleid personeel is om studenten samen op te leiden in de Opleidingsschool is er een plan voor professionalisering ontwikkeld. We onderscheiden in de Opleidingsschool professionaliseringsactiviteiten om vakbekwaam te worden (doorgaande lijn), om vakbekwaamheid aan te tonen en om vakbekwaam te blijven (duurzame professionalisering).

Vakbekwaam

Om vakbekwaam te worden bieden we scholing aan voor werkplekbegeleiders, schoolopleiders en instituutsopleiders, en onderzoeksbegeleiders. Elk schooljaar worden nieuwe professionals in de Opleidingsschool geschoold. De werkplekbegeleiders, school- en instituutsopleiders worden daarmee gecertificeerd en alle geschoolde betrokkenen worden geregistreerd in de Opleidingsschool. Zo kan de vakbekwaamheid aangetoond worden.

Jaarlijks gaat een aantal school- en instituutsopleiders op voor VELON-registratie als lerarenopleider. Hun registratie wordt opgenomen in het Beroepsregister Lerarenopleiders.

Professionele dialoog

Om als professionals vakbekwaam te blijven organiseren we jaarlijks een Heidedag, een studiedag en een symposium waarbij alle betrokkenen in professionele gesprekken ontwikkelingen in de Opleidingsschool inbrengen en zo nodig, omzetten in beleid. We organiseren in een driejaarlijkse cyclus vervolgbijeenkomsten voor reeds geschoolde werkplekbegeleiders, school- en instituutsopleiders en onderzoeksbegeleiders om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Tevens is er intervisie voor coaches van startende leerkrachten. Ook met het voeren van de professionele dialoog blijven alle betrokkenen zich ontwikkelen.

Deel het magazine: